Hort a megye délnyugati részén, a Nagyalföld északi peremén, a Gyöngyösi-síkon, a Mátra déli végződése alatt, Hatvantól keletre fekvő település.

Az M3-as autópályáról leágazás vezet a faluba. Területén halad keresztül a Budapest-Miskolc közötti 30-as számú főútvonal, amely megkönnyíti a község Hatvan és Gyöngyös felőli megközelítését. Vasúton, a Budapest-Miskolci vonalon Hort-Csány néven megállóhelye van. 1963-ban európai hírű esemény kötődött ehhez a pályaszakaszhoz: itt próbálták ki először az új típusú mozdonyt, ami akkor Európa leggyorsabb vonatának számított.

Mérsékelten meleg-száraz éghajlatú terület, mikroklimatikus vonásokkal. A csapadék évi mennyisége 550-600 mm, az évi napsütéses órák száma 1950-2000. A Mátra szélárnyékoló hatása miatt főleg nyugati és keleti szelek fújnak.

Maga a terület átmenet a síkság és a dombvidék között. A teraszos hordalékkúp-síkság lösszel és folyóvízi hordalékkal borított, tengerszint feletti magassága 90-190 m közötti, egyetlen kiemelkedés az András dombja. A terület szeizmicistása alacsony. Természetes vizekben szegény.
Határát az Ágói patak szeli ketté, mely a falut nyugaton érinti; itt ered a Szarvágy. A Szekeres-tó és környéke vizenyős terület. A talajvíz mélysége 4-6 m, kémiai jellege kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos. Rétegvizének mennyisége csekély, tekintélyesebb mennyiség a nagyobb mélységekben fordul elő. Az artézi kutak száma nagy, természetes növényzete az alföldi flóravidék jegyeit viseli magán. Főleg a lágyszárú fajok jellemzik, megtalálható a berzedt gólyaorr, a fénytelen galaj, a sárga gyűszűvirág. A Gyöngyösről Hortra vezető út mentén védett hársfa áll. Állatvilága kis- és ugróvadakból, valamint különféle madárfajokból áll. Erdőterülete elenyésző. A talaj elsősorban barnaföld és csernozjom barna erdőtalaj, de az átmeneti tájjelleg a talajtípusok összetételében is megmutatkozik. Homoklelőhelye van.

 

ELÉRHETŐSÉGEINK

Hort
Szabadság tér 40.
3014

Tel.:
37/378-001
37/378-544
37/578-544
37/578-000

Telefonmellékek és
e-mail címek