Községi könyvtár »

A Kulturális Minisztérium jelentése Hort Község Kulturális életéről »


A Tóth házaspár sikere Egerben

A Pedagógiai és Közművelődési Intézmény az Egri Kulturális és Művészeti Központtal együttműködve MEGYEI AMATŐR TÁRLAT címmel pályázatot hirdetett nem hivatásos képző-és iparművészeknek bemutatkozásra, megmérettetésre. A Horti Kulturális Centrum felkérte a Tóth házaspárt, hogy pályázzanak! Tóth László és neje Guba Mária örömmel tett eleget a felkérésnek: mindketten 3-3 pályaművel vettek részt a megmérettetésen!

81 pályázó184 művéből választhatott a zsűri. A kiállításon (amely okt.18-tól nov.3-ig lesz megtekinthető Egerben a Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház galériájában) végül 49 alkotó 81 műve szerepel. Tóth László mindhárom munkája díjazott lett, és egy üvegvitrinben került elhelyezésre. Tóth Lászlóné Guba Máriának egy havas tájat ábrázoló égetett képe nyerte el a zsűri tetszését. Szívből gratulálunk a Tóth házaspárnak!

( Kattintson a képekre a nagyobb mérethez!)

 

Könyvtár átadása, Magyar Kultúra Napja

Január 22-én került sor a felújított könyvtár átadására, melyen jelen volt az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője, Dr. Szurmainé Silkó Mária is. Strausz István népi fafaragó és Cseh Katalin Bernadett a Kulturális Centrum Igazgatója ez alkalomból a Pro Cultura Díszoklevél kitüntetésben részesült, melyet a képviselő testület adományozott számukra. Ezt követően a Magyar Kultúra Napja alkalmából kulturális műsor hangzott el.

 

Hort Község Kulturális Centruma
Könyvtár, Közösségi Ház és Helytörténeti Kiállítóhely

Településünkön 2007-ben a Községi Könyvtár és a Művelődési Ház egyesült, így a nevünk Hort Község Kulturális Centruma: Könyvtár, Közösségi Ház és Helytörténeti Kiállítóhely lett. Az összevonásnak fő célja az volt, hogy egyesült erővel tudjuk a kultúra területén a közösségmegtartó erőt és a minőségibb, európai szintű programokat biztosítani.

A könyvtár 1975-ben költözhetett be a ma is használt helyiségekbe - a régi Batthyány, majd Wintenberg kastély istálló részébe. A gyönyörű boltíves terek méltó helyéül szolgálnak a könyveknek. A könyvtárhoz közel, a kastély volt helyén épült a hatvanas években a kultúrház. A Helytörténeti Kiállítóhelyünk, mely szintén a könyvtár épülete mellett található, 2008. április 25-én nyílt meg.

Intézményünk tevékenységei és szolgáltatásai közé tartoznak a következők:

•  A könyvtári, közművelődési feladatok magas színvonalú ellátása.

•  Közösségi közművelődés.

•  Rendezvények, kiállítások szervezése.

•  Kiegészítő szolg.: - Internet hozzáférés.

•  A Közösségi Házban különböző vásárok, termékbemutatók tartása. • 


 

A Kulturális Minisztérium jelentése Hort Község Kulturális életéről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium elvégezte Hort Község Önkormányzatának közművelődési feladatellátásának vizsgálatát. A jelentés, melyet a napokban kapott kézhez az önkormányzat, megállapítja, Hort Község Önkormányzata kötelező közművelődési feladatait jó színvonalon teljesíti. A község vezetése tudatában van a település kulturális- közművelődési-rekreációs szükségleteivel és igényeivel, melyeket figyelembe vesz, kielégítésüket támogatja.

A közművelődési ellátás, annak hatékonysága és eredménye jó, mely nagyban hozzájárul a község népességmegtartó erejéhez. A szakfelügyelet a község közművelődési szakmai tevékenységét fejlődőnek minősíti. Ennek indoka az, hogy a település és annak vezetése törekszik arra, hogy céljaik elérését szolgálja és bővítse a közművelődés.

A község gazdasági programjában foglalt kultúrát érintő infrastrukturális fejlesztések megvalósultak, vagy folyamatban vannak.

Az önkormányzat a normatív állami hozzájárulást rendeltetésszerűen és hatékonyan használja fel. A fenntartó önkormányzat, valamint a Kulturális Centrum eredményesen és hatékonyan végzi kötelező közművelődési feladatait. Kulcsfontosságú eredmény az, hogy a közművelődési tevékenység által nőtt a település közösségi ereje, az egymás elfogadása, a települési, pozitív értelemben vett lokálpatriotizmus, valamint a település megtartó ereje.

Az önkormányzat honlapja rendkívül gazdag, naprakész és széleskörűen informatív. A Krónika című önkormányzati lap magas színvonalon mutatja be a község eseményeit, ismerteti az alapvető információkat. Mindkét médium gazdagon ismerteti a település kulturális életét, propagálja a különböző rendezvényeket.

Ezek a nyilvánosságok biztosítják a lakók tájékozódását, továbbá reprezentálják a település gazdag tevékenységét és fejlődését.

A Közösségi Ház nyitva tartása az igényekhez igazodik.

A Helytörténeti Kiállítóhely nyitva tartása:

Hétfő: 8-12

Kedd: 8-12, 13-17

Csoportok részére előre történő bejelentkezés alapján igény szerint nyitva tart az intézmény.

 

 

 

Elérhetőségünk

3014 Hort
Szabadság tér 23-23/a.

Tel.:37/378-145
37/578-038


hortikonyvtarkukacgmail.com

Kulturális Centrum igazgatója: --